Wushu 武术

Wushu är en traditionell kinesisk kampsport som lägger tyngdpunkt på både fysisk och mental träning. Kampsporten är tätt sammanvävd med den kinesiska kulturen och filosofin och innefattar kampmoment med rutiner och fri sparring som tränings- och tävlingsformer. Träningen hjälper även koncentrationsförmågan utanför träningslokalen.

Wushu som sport återspeglar de färdigheter som var nödvändiga för att överleva i det gamla Kina. Kampsporten har genom tiderna utvecklats till många olika skolor och stilar. Det arrangeras officiella SM, EM och VM i wushu, inom både sanshou och taolo. Sverige har tagit medaljer i både EM och VM de senaste åren.

Grunder 基本功

Grunderna är en viktig del av utbildningen, som utövare av wushu kan man inte utvecklas till mer avancerade stadier utan grunderna. Vid grundträningen skapar du starkare och mer flexibla muskler.

Grunderna omfattar styrketräning, uthållighet, grundläggande positioner, sparkar, slag och lägger till skillnad från vissa andra kampsporter även stor uppmärksamhet på stretching. I vissa stilar tillhör hoppsparkar och akrobatik också grunderna. Dessutom har många stilar undervisning i grundläggande Formtekniker innan de går vidare till Form (Taolu). Dessa tekniker är normalt de vanligaste förekommande för den specifika stilen och finns i många av den stilens former.

SanShou 散手

SanShou är en tävlingsgren inom Wushu där sparkar, slag, svep och kast används. Träningen innehåller exempelvis säckträning, sparring och teknikträning för att ge en allsidig utveckling. Det krävs mycket styrka, mjukhet och teknik. Detta för att kunna utföras på ett kontrollerat och effektivt sätt.

Sanshou-träningen innehåller även ett annat moment, härdning. Här lär vi kroppen att hantera slag och sparkar, genom att kontrollera muskler och andning. På så sätt kan eleven ta emot mer kraft mot kroppen. Huvudsakliga områden vi härdar är lår, mage, axlar och underarmar.

TaoLu 套路

Taolu, även kallad Form, är en serie rörelser, likt de Japanska kampsporternas Kata.
Teknikerna följer ett bestämt mönster med kombinationer av attack- och försvarsmoment. Rutiner kan delas in i handrutiner, vapenrutiner och sparringsrutiner. Rörelserna grundar sig i stridstekniker med fokus på snabbhet, explosivitet, styrka och vighet.